Als je kind kanker krijgt

15 december 2014

Joke van den Akker, auteur van Hoe gewoon bijzonder werd. Als je kind kanker krijgt, te gast in Hour of Power

 
‘Onze oudste zoon, Dave van 16 jaar, kreeg op 10-jarige leeftijd te horen dat hij een ongeneeslijke hersentumor heeft.  Ons hele gezin stond op zijn kop bij het horen van deze boodschap. Na een periode van bestralingen en opnames in het ziekenhuis, volgden er jaren van aanpassingen en verliezen incasseren. Door de bestralingen heeft Dave nu ook niet aangeboren hersenletsel en een eetstoornis. Al met al een complexe situatie om mee te leven. Niet alleen voor Dave en ons gezin, ook voor onze naasten, de medici en hulpverleners.
Vanaf de diagnose was mijn gebed “Here God, ik weet niet waarom Dave en ons dit overkomt en dat hoef ik ook niet te weten, maar laat er iets goeds voor Uzelf uit voortkomen, al zou ik niet weten wat…”. Natuurlijk hebben wij en velen met ons gebeden, gesmeekt om genezing, om een wonder. Maar daarbij ook telkens weer de gedachte “Uw wil geschiede”. En wat als Gods wil anders is dan onze wens? Gelukkig mochten we deze vragen, twijfels en onze zorgen elke keer weer in gebed bij Hem brengen. Er waren en zijn momenten dat alles op ons afkomt, dat we het leven niet overzien, dat de zorgen te groot zijn en we de wegen die we moeten gaan niet zien. En toch… Elke keer opnieuw mogen we ervaren dat de Here God ons op het oog heeft, dat Hij met ons begaan is, dat Hij echt een plan voor ons heeft en ons de weg wijst. Het is heel spannend om te ontdekken wat dit plan inhoudt. God werkt op zo’n bijzondere, verrassende manier en dat geeft ons hoop en houvast, elke dag opnieuw.

Ik zal een paar voorbeelden noemen.

Als secretaresse hield ik van schrijven maar ik heb nooit één moment in mijn leven gedacht dat ik een boek zou schrijven en uitgeven. Totdat er een periode kwam waarin veel mensen die mijn weblog over Dave lazen, zeiden “je zou over Dave zijn ziekte moeten gaan schrijven”. Ik sloeg die adviezen in de wind, wie zit er nu op zo’n verdrietig verhaal te wachten? Totdat ik op een avond bad en tegen de Here God zei: “Als er morgen nog 1 persoon tegen mij zegt dat ik moet gaan schrijven, dan beloof ik U dat ik het zal doen”. En u begrijpt het al…ik ontmoette de volgende dag iemand die dit tegen mij zei. Uit dit gebed is het boek Hoe gewoon bijzonder werd ontstaan.

Een ander voorbeeld.

Dave is dit jaar vijf maanden opgenomen geweest in een adolescenten kliniek in verband met zijn eetstoornis. Deze opname was een ware beproeving voor ons hele gezin. Na vijf maanden kwam hij thuis, zonder een blijvend resultaat voor de toekomst. Dit was heel teleurstellend voor ons allen.  Op een nacht had ik een droom. Ik werd wakker en zei tegen Eric, mijn man: “Moet je horen wat ik gedroomd heb.  Ik zat in een groep mensen van onze kerkelijke gemeente en toen stonden er 2 mannen op, de ene man was onze predikant, de andere man kan ik mij niet meer herinneren. Zij zeiden beiden ‘Joke, jullie zorgen zijn zo groot en zo complex, die moeten jullie niet alleen dragen, dat moeten we samen als gemeente doen’”. Wat een vreemde droom.
Een week later ging de telefoon, onze wijkouderling belde. Hij had overleg met onze predikant gehad over ons gezin en stelde een gebedsbijeenkomst voor om onze zorgen in te delen. Ik lag de telefoonhoorn neer en herinnerde mij direct de vreemde droom. Wat bijzonder, ik had dit al gedroomd. Uiteindelijk hebben we onze zorgen gedeeld en om concreet gebed gevraagd tijdens een kerkdienst. Er waren veel punten om voor te bidden, zoals: de depressieve gedachten van Dave, de eetstoornis, het vinden van vrienden, de overbelasting van de andere kinderen en ons als ouders etc.  Wij hadden geen idee wat we van dit gebed mochten verwachten en waren heel benieuwd op welke manier de Here God dit zou verhoren. En dat was verrassend! Hij bracht dolfijn ondersteunde therapie op Curacao op ons pad naar aanleiding van deze dienst. Aan deze therapievorm hadden wij nog niet eerder gedacht. Toch werd het allemaal op een bijzondere manier mogelijk gemaakt. De Here God gebruikte een gemeentelid en een stichting om het financieel en praktisch mogelijk te maken. Binnen 3 dagen was alles geregeld terwijl er normaal al 1,5 jaar wachttijd is. Onze gebeden werden wel op een heel bijzondere manier verhoord. Dat blijkt ook wel achteraf. We zijn met ons gezin op Curacao geweest en de therapie is echt tot een zegen geweest voor Dave en ons allen.’

Joke en Dave te gast in Hour of Power
Hoe de therapie verlopen is, wat de gevolgen zijn en over het boek Hoe gewoon bijzonder werd kunt u horen in het gesprek dat Dave en Joke hebben met Jan van den Bosch in Hour of Power op zondag 21 december 2014, RTL5 om 8.00 en 9.00 uur. Wilt u meer lezen over Dave, zijn gezin en het boek Hoe gewoon bijzonder werd, kijk dan op www.jokevandenakker.nl.

 

 

Categorieën

Boekenwereld
Voor de verkoop van onze producten werken wij samen met boekenwereld. Hierdoor bestel je betrouwbaar en gemakkelijk bij een online boekenwinkel die in bezit is van het keurmerk van de Thuiswinkel. Hier vind je meer informatie of veelgestelde vragen over het bestellen bij boekenwereld.