Menu

None

Evolutie. Stel dat het waar is…

Congres over de theologische implicaties van evolutionaire schepping

Op 22 september 2017 is er een debat over En de aarde bracht voort, geschreven door Prof. Dr. Gijsbert van den Brink. Christelijk geloof en evolutie, een studie van Gijsbert van den Brink. Een belangwekkend boek, gezien de complexe thematiek en spannende vragen voor orthodoxe christenen. Is aanvaarding van de evolutietheorie wel te rijmen met orthodox-christelijke opvattingen over de Bijbel, God en mens, zonde en verlossing?

Prof. Dr. Gijsbert van den Brink

Evolutie. Hoe serieus moeten we die wetenschappelijke theorie nemen? Orthodoxe christenen zijn daarover verdeeld, maar aanvaarden de theorie steeds vaker als gegeven. Ook al blijft het lastig uit te leggen hoe dit zich verhoudt tot hun orthodoxe geloof. Maar stel dat het waar is… wat zijn dan de theologische implicaties? Kunnen we terecht stellen dat ‘evolutionaire schepping’ ons geloof in en vertrouwen op God niet aantast? Welke consequenties heeft de theorie van ‘gemeenschappelijke afstamming’ voor ons mensbeeld, en is ‘natuurlijke selectie’ te rijmen met het godsbeeld dat de Bijbel ons presenteert?

Het blijft een complex thema en het gesprek tussen orthodoxe christenen lijkt soms muurvast te zitten.

In zijn boek En de aarde bracht voort. Christelijk geloof en evolutie (Boekencentrum 2017) onderzoekt Gijsbert van den Brink de consequenties van evolutie voor een orthodoxe christelijke theologie. Hij meent dat er op elke uitdaging waarvoor evolutie de theologie stelt een antwoord te geven is dat zich goed verdraagt met gereformeerde orthodoxie. Als hij gelijk heeft, hoeft niemand zich dus nog zorgen te maken of geloof in God, ook in orthodoxe en gereformeerde zin, nog wel mogelijk is gesteld dat evolutie onomstotelijk vast zou staan. Tegelijk maakt hij er geen geheim van, dat het ‘totaalplaatje’ er op onderdelen wel anders uit komt te zien.

De grote vraag is natuurlijk of hij gelijk heeft. Van den Brink verdient veel respect voor zijn studie, maar ook een open en kritische weging, want er staat nogal wat op het spel. Zijn antwoorden moeten zowel op hun geldigheid als op hun implicaties grondig worden bevraagd.

Tijdens het congres ‘Evolutie. Stel dat het waar is…’ is er volop ruimte voor die vragen. Zijn er vanuit Bijbel en theologie cruciale bezwaren tegen de aanvaarding van evolutionaire schepping in te brengen? Zijn de oplossingen die Van den Brink aandraagt aanvaardbaar binnen een orthodoxe theologie en op welke wijze wordt onze visie op God, mens en wereld, goed en kwaad, zonde, verlossing en eschatologie erdoor beïnvloed?
Een dag vol stevige maar open theologische gesprekken tussen evolutionair theïsten, creationisten en oorsprongsagnosten.
Dagvoorzitter: prof. dr. Frank van der Duijn Schouten

Klik hier om u aan te melden voor het congres
Klik hier om u aan te melden voor het congres en de studie-opdracht.

 Programma
Opening en inleiding door dagvoorzitter prof. dr. Frank van der Duijn Schouten. Persoonlijke introductie door prof. dr. Gijsbert van den Brink
Themablok 1 “Evolutie: hoe sterk staat de theorie precies?”
Prof. dr. ir. Henk Jochemsen
Prof. dr. Cees Dekker
Reactie prof. dr. Gijsbert van den Brink
Plenair gesprek
Open plenair gesprek
Lunchpauze
Themablok 2 “Natuurlijke selectie, creatuurlijk lijden en het karakter van God”
Prof. dr. Eric Peels
Dr. Almatine Leene
Reactie prof. dr. Gijsbert van den Brink
Plenair gesprek
Themablok 3 “Gemeenschappelijke afstamming en theologische antropologie”
Prof. dr. Wim van Vlastuin
Prof. dr. Arnold Huijgen
Reactie prof. dr. Gijsbert van den Brink
Plenair gesprek
Pauze
Themablok 4 “Evolutietheorie en heilsgeschiedenis: schepping, historische Adam, zondeval en verlossing”
Prof. dr. Mart Jan Paul
Dr. Dolf te Velde
Reactie prof. dr. Gijsbert van den Brink
Plenair gesprek
Open plenair gesprek, terugblik, vooruitblik
Napraten met hapje/drankje
Certificering
Wilt u aan dit congres deelnemen in het kader van nascholing? Via PEP is aan dit congres een opdracht ter grootte van 1,5 EC (42 uur) verbonden. Klik hier voor meer informatie en aanmelding.
Diversen

  • Toegangsprijs is inclusief koffie/thee, lunch en borrel
  • Er zijn enkele boekentafels aanwezig.

Bereikbaarheid en parkeren
Congrescentrum De Schakel, Oranjelaan 10 te Nijkerk, ligt op slechts 200 meter afstand van het NS-station en is rechtstreeks te bereiken vanaf de intercitystations Amersfoort, Utrecht en Zwolle (2 x per uur).
U kunt vrij parkeren bij het NS-station (P+R) en aan de Oranjelaan kunt u gratis parkeren middels een parkeerschijf (blauwe zone). Parkeergarage ‘De Oosterpoort’ is de dichtstbijzijnde overdekte parkeergarage. De ingang is bij de rotonde even voorbij De Schakel. Het parkeertarief is € 0,70 per uur. U kunt echter ook een dagkaart tegen een gereduceerd tarief bij De Schakel aanschaffen. Hiervoor betaalt u € 4,00.

En de aarde bracht voort
Auteur Gijsbert Brink | Pagina’s 200 | Imprint Boekencentrum | Uitvoering Paperback | Uitgeverij VBK Media | ISBN 9789023971535 | Verschijningsdatum 29 jun. 2017

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken