9e dag van de Veertigdagentijd met Rolf Robbe

14 maart 2014

Passion met rafelrand

Het hoogtepunt van de lijdenstijd – als je dat zo zeggen kunt – is voor mij altijd de opvoering van de Mattheus- of de Johannespassion. Het lijden van Jezus komt nergens zo indringend op mij af als in die gezongen geschiedenissen. Dit jaar bezoeken we met vele anderen een uitvoering van de Johannespassion. Ik verheug mij altijd weer op het prachtige concert. En toch zit er een rafelrandje aan.
Het slotkoor van de Johannespassion is wel het mooiste lied dat ik ken. De combinatie van tekst en melodie maakt het beluisteren van dat lied tot een diep ontroerende ervaring.

Ach Herr, laß dein lieb Engelein
Am letzten End die Seele mein
In Abrahams Schoß tragen,
Den Leib in seim Schlafkämmerlein
Gar sanft ohn einge Qual und Pein
Ruhn bis am jüngsten Tage!
Alsdenn vom Tod erwecke mich,
Daß meine Augen sehen dich
In aller Freud, o Gottes Sohn,
Mein Heiland und Genadenthron!
Herr Jesu Christ, erhöre mich,
Ich will dich preisen ewiglich!

De mooiste zin vind ik ‘Daß meine Augen sehen dich In aller Freud, o Gottes Sohn. ‘ Wat een moment zal dat zijn als ik straks mijn ogen opsla en hem mag zien, Gods Zoon, mijn Verlosser. Straks mag ik oog in oog staan met de man die zijn leven gaf om mij te redden. Geen zonden of problemen staan nog tussen ons in. Alles is goed.
Als de Johannespassion met dit schitterende indrukwekkende lied eindigt, ben ik diep ontroerd. Het lijden van Jezus leidt tot mijn ontmoeting met hem. Die opperste vreugde is de heerlijke boodschap van het evangelie.

Maar dan. Als het koor zwijgt en de stilte zwaar en tastbaar is, als mijn hart bonst van verwachting en verlangen, wordt dat alles ruw verstoord. Her en der begint er iemand te applaudisseren. Er gaan mensen staan en de toegewijde stilte wordt door een klaterend applaus stuk geklapt. Goed bedoeld maar heel erg jammer.
Stilte is de beste manier om je waardering te tonen voor de vertolking van Bachs meesterwerk. En stilte past ook beter als antwoord op de geschiedenis van het lijden van Jezus. Ga je dit jaar een uitvoering van de Johannes- of Mattheuspassion bezoeken? Zou je dan om mensen zoals mij de afloop in tact willen laten en niet meer willen applaudisseren? Voor velen zal dat bijdragen aan een betere beleving van het lijden van Christus.

 

Rolf Robbe is eindredacteur van de serie ‘Bijna elke dagboek’ en schreef een aantal boeken. Klik hier voor het overzicht.

Categorieën

Boekenwereld
Voor de verkoop van onze producten werken wij samen met boekenwereld. Hierdoor bestel je betrouwbaar en gemakkelijk bij een online boekenwinkel die in bezit is van het keurmerk van de Thuiswinkel. Hier vind je meer informatie of veelgestelde vragen over het bestellen bij boekenwereld.