Onlangs verscheen het nieuwe boek Tegendraads en bij de tijd. Verder in het spoor van Bonhoeffer van dr. Wim Dekker. We stelden de auteur 5 vragen, die hij hieronder beantwoordt.

tegendraads en bij de tijd def 72dpi

1. Uw boek in één zin:
Hoe spannend het is om vandaag christen te zijn voorzag Bonhoeffer al zeventig jaar geleden. Daarom laat ik hem in dit boek veel zelf aan het woord.

2. Hoe helpt uw boek de lezer verder?
Hij krijgt een sleutel aangereikt om Bonhoeffer te begrijpen en hij kan er (opnieuw) van onder de indruk komen, dat christen zijn er echt toe doet.

3. Waarin onderscheidt uw boek zich van andere boeken in dit genre?
Bonhoeffers teksten zijn zeer rijk, maar ook weerbarstig. In dit boek worden ze vloeibaar gemaakt.

4. Met wie zou u het liefst over uw boek van gedachten wisselen?
Met mensen (theologen) die een heel andere uitleg geven aan Bonhoeffers werk.

5. U gaat een tijdje naar een zonnig eiland zonder wifi. Welke 5 boeken gaan in elk geval op de e-reader?
Geen idee welke boeken op e-reader verkrijgbaar zijn. Ik lees ook niet graag digitaal. Zou ‘gewone’ boeken meenemen. Boeken, die ik de laatste tijd gekregen heb, maar waar ik nog niet aan toe kwam ze te lezen. Allereerst het boek dat vrienden voor mij samenstelden, toen ik onlangs 65 werd: Ankerplaatsen. Waar geloven houvast vindt. Ik wil de schrijvers graag nog allemaal antwoorden. Daarna: Martien Brinkman, Hun God de mijne? Over de God van Gerrit Achterberg, Hendrik Marsman. Martinus Nijhoff en Ida Gerhardt.  Dit zijn alle vier dichters, in wier werk ik geregeld lees. De uitgebreide biografie van Ida Gerhardt, geschreven door Mieke Koenen: Dwars tegen de keer, moet ik ook nog lezen. Verder gekregen op mijn verjaardag: de roman van Stefan Brijs, Post voor mevrouw Bromley. Per Olov Enquist, Het bezoek van de lijfarts, ga ik nu ook eindelijk lezen.