17e dag van de Veertigdagentijd, met Margriet Westers

24 maart 2014

Bevrijdende waarheid

Johannes 4:1-26

 
Een paar jaar geleden was op RTL4 het programma ‘Het moment van de waarheid’ te zien. In dit programma werden kandidaten aan een leugendetector gelegd, waarop ze eenentwintig vragen naar waarheid moesten beantwoorden. Later werden hen deze vragen opnieuw gesteld in het bijzijn van hun geliefden. Elke naar waarheid beantwoordde vraag leverde geld op. Hoe hoger het bedrag werd, des te persoonlijker en intiemer werden de vragen. Seksuele contacten voor de huidige partner, vreemdgaan, fantasieën, alles kwam aan bod, met een grote nadruk op seksualiteit en relaties. Een aflevering die ik zag, eindigde met een snikkende kandidaat en snikkende geliefden, vanwege de onthullingen die de kandidaat gedaan had. Een pijnlijk tafereel.
Elk mens draagt geheimen met zich mee. De gedachte dat die geheimen in het volle licht komen en de waarheid van ons hele leven boven tafel komt, kan best beangstigend zijn. Al onze oordelen. Al onze roddels. Al onze onvolmaaktheden. Onze gemene gedachten, onze vuile gedachten, onze zonde. Eerlijk gezegd lijkt het mij maar niks dat mijn hele leven in de schijnwerpers van de waarheid komt te staan. Zeker niet onder het toeziend oog van Robbert ten Brink en RTL4-kijkend Nederland.
In Johannes 4 lezen we het verhaal van een vrouw wiens schaamtevolle verleden in het volle licht komt te staan. De Samaritaanse vrouw ontmoet Jezus, een Joodse rabbi, bij de put. Binnen een kort gesprekje benoemt Jezus dat de vrouw met wie hij in gesprek is alleen is, en al ‘vijf mannen heeft gehad’. Jezus zet de vrouw met haar heel intieme verleden in het volle licht. Voor hem is niets te verbergen.
Wat zou jij doen wanneer je Jezus zou ontmoeten, op een plek waar je vaak komt, en hij zou je grootste schaamte benoemen?
Misschien zou ik bang zijn. Ik zou denken: voor wie werkt deze man? (De NSA? De AIVD?) En: zijn deze meest schaamtevolle geheimen nog veilig?
De vrouw lijkt niet bang. Ze herkent in Jezus een profeet. En wanneer Jezus zich bekend maakt als de Gezalfde, vervult dat haar met vreugde. Ze rent naar haar dorpsgenoten om zijn komst aan te kondigen.
Wat maakte de vrouw verheugd toen ze wist dat Jezus alles van haar wist?
Iemand zei eens: “Wijsheid is waarheid gesproken in liefde.”
Wanneer de waarheid met liefde verteld wordt, beklemt zij niet, maar werkt zij bevrijdend.
Er was iemand die alles van haar wist en haar liefhad. Dat was een waarheid die alle andere waarheid over haar leven oversteeg. Een waarheid waarin haar hele leven geborgen lag. Een waarheid die een bron van leven was, waardoor zij nooit meer dorstig zou zijn.

Van Margriet Westers verscheen het boek Geloof en je werk in de serie Essentials.

Categorieën

Boekenwereld
Voor de verkoop van onze producten werken wij samen met boekenwereld. Hierdoor bestel je betrouwbaar en gemakkelijk bij een online boekenwinkel die in bezit is van het keurmerk van de Thuiswinkel. Hier vind je meer informatie of veelgestelde vragen over het bestellen bij boekenwereld.